ИНТЕРВЈУ СА БОБАНОМ ЏУНИЋЕМ, ПРЕДСЕДИНКОМ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛИУА-НИШ , ОБЈАВЉЕН У НИНУ
28.02.2013

Једна од пет градских општина Ниша, Палилула је по много чему специфична – обухвата ужи градски део, али и 15 сеоских насеља. Име је добила по по градској четврти у јужном делу Ниша око Палилулске рампе и иза ње. Са преко 80.000 становника, спада у ред великих, али по стандарду становништва сиромашнијих општина. Јасном визијом развоја и добрим руковођењем, ова општина се  убрзано удаљава из круга најнеразвијенијих општина у Србији. Иако су највећи привредни субјекти са територије ове општине престале са радом оставивши више десетине хиљада радника без посла, отварају се нови путеви развоја ове средине унапређењем сектора малих и средњих предузећа али и кроз пројекте и финансијску подршку додатним средствима донатора и Европске уније, каже председник општине Палилула адвокат Бобан Џунић.  

НИН: Бројни реализовани и одобрени пројекти, инвестиције, усвојена ресертификација ИСО 9001 стандарда квалитета у раду општинске Управе, Акциони план и стратегија развоја до 2016. године-само је део резултата Градске општине Палилула, који су остварени у протеклих осам месеци од како је конституисана скупштина и изабрано ново руководство. Планови за ову годину су веома амбициозни, усмерени пре свега на побољшање квалитета живота грађана и нове садржаје рада.  
Б.ЏУНИЋ: Усвојили смо буџет општине који је развојни, са великим акцентом на социјалну категорију становиштва, с обзиром на то да на територији наше општине живи преко 48 одсто људи који су пријављени на евиденцији Центра за социјални рад Града Ниша. Како је наша општина по статистичким податацима о просеку зарада становника на 10. месту у Србији по висини примања, али не од врха већ са друге стране лествице, мораћемо да помогнемо свима колико можемо. Поред тога, интезивно ћемо радити и на унапређењу инфраструктуре, посебно водоводне, канализационе и путне мреже. Очекујемо да ће наши стратешки планови развоја бити остварени.

НИН: Привлачење страних инвестиција и обезбеђење средстава кроз међународне пројекте, велика су нада многих општина у Србији. Да ли Палилула има добру међународну сарадњу и услове да привуче потенцијалне инвеститоре?
Б.ЏУНИЋ: Општина Палилула је током прошле године била веома активна у тражењу средстава и привлачењу страних инвестиција. Велики потенцијали Општине усмерени су на изради и реализацији нових пројеката, у циљу решавања проблема грађана, њиховог запошљавања и приближавању стандардима ЕУ. Вредност свих пројеката прекограничне сарадње за које смо аплицирали је око 1,5 милион евра а план је да се кроз 44 пројекта привуку финансијска средства у висини од око 7,5 милиона евра. Међутим, то је створило одређене проблеме јер смо дошли у апсурдну ситуацију да имамо одобрене пројекте-потенцијална средства из фондова ЕУ али не и одговарајућу подршку у погледу давања гаранција и предфинансирања пројеката. За реализацију одређених пројеката, осим Града, бићемо принуђени да затражимо и финансијску помоћ, у виду краткорочних позајмица, од надлежних Републичких органа. Захваљујући нашим пројектима и подршци ЛЕДИБ програма, „Стратегији развоја малих и средњих предузећа и предузетништва Градске општине Палилула 2009–2013“, формирали смо Пројектни центар Палилуле као подршка привредним субјектима а до краја 2012. године обезбедили смо услове за формирање Центра за енергетску ефикасност. Проблем је, међутим, што су очекивања грађана велика, а надлежности градске општине сужене, и због тога смо покренули иницијативу према граду а градска Скупштина крајем прошле године и према Републици да се одређеним актом могући преношење и других надлежности градским општинама. У складу са нашим могућностима и надлежностима, које су ограничене, бринемо о социјално најугроженијој категорији становништва, расељеним лицима, Ромској популацији, помажемо особама са посебним потребама. Када је реч о међународној сарадњи, морам да истакнем пројекте суседске сарадње са Бугарском. "Суседски програми" као нови инструмент Европске Уније, усмерени су ка промоцији и пружању подршке прекограничној сарадњи ка смањивању постојећих разлика у нивоу развијености између региона на спољним границма Европске уније и ка унапређењу конатаката између локалних заједница и јачању културне, социјалне и економске сарадње. Ми смо у општини Палилула препознали то као могућност промоције наших потенцијала и сарадње са партнерима у региону. О томе сам крајем прошле године разговарао са амбасадором и генералним конзулом Републике Бугарске у Србији. Успешна сарадња нишке општине Палилула са бугарским градовима: Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ботевград, Пловдив, Перник, Ихтиман у остваривању пројеката из програма „суседске сарадње“, уз подршку Еврпске уније, отворила је нове могућности нашег развоја.

НИН: Да ли су неки од пројеката већ завршени?
Б.ЏУНИЋ: Општина Палилула има иза себе више успешно окончаних пројеката из програма прекограничне сарадње „Бугарска-Србија“. Издвајамо реконструкцију Амфитеатра у Спомен-парку Бубањ и уређење овог простора уз одобрена средства ЕУ у износу од 179.162. еура. Пројекат ЦоулТоур је реализован у оквиру програма прекограничне сарадње Србија-Бугарска и представља део активности на уређењу овог комплекса. Осим реконструкције и изградње седишта у Амфитеатру Бубња, овим пројектним циклусом уређене су и стазе око спомен обележја и унутар парковских површина, реконструкција чесме и платоа, вејника, постављене клупа на ширем подручју спомен парка, нове саднице. Општи циљ пројекта, који смо остварили у партнерству са општином Бобов Дол у Бугарској, је промоција и развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре две општине.

НИН: Колико су овакви пројекти важни за привредни развој општине?
Б.ЏУНИЋ: Веома су важни, јер један од стратешких циљева јесте развој туризма. Палилула има богате природно-географске и културно-историјске потенцијале за то попут спомен парка ''Бубањ'' и планине Селичевица. У овој години, великог хришћанског јубилеја и у нашој општина Палилула одвијаће се део активности на обележавању 17 векова од доношења Миланског едикта, који цео свет препознаје и слави. Део наше развојне приче је свакако и пројекат „МОДЕРНСПОРТ“, који остварујемо у партнерству са општином Ботевград и финансијску подршку ЕУ од 218 480.Еуравећ у првој половини 2013. године, на површини од 4.400м2 у насељу Паси Пољана, изградиће се више спортских терена, што је важно за развој туризма али и за стварање услова да се млади баве спортом.

НИН: Да ли то потврђује и Акциони план развоја до 2016. године?   
Б.ЏУНИЋ: Акциони план Градске општине Палилула-Ниш обухвата укупно 40 пројеката, од којих се 13 односе на побољшање квалитета живота становништва, и он представља оперативни алат за спровођење Стратегије развоја општине за наредних пет година. Дефинисали смо и Визију развоја Градске општине Палилула, која је усклађене са Стартегијом града Ниша, и она гласи: »Општина Палилула, економски развијена заједница, интегрисана у глобалне токове, атрактивна за живот и рад, коју карактерише флексибилно тржиште рада, конкурентни људски ресурси и богат културни идентитет.« За реализацију ове визије, усклађена су четири главна развојна приоритета и стратешка циља: инфраструктура; животна средина; економски развој и друштвени развој.

НИН: Господине Џунићу, шта вас мотивише да истрајете на овом задатку?
Б.ЏУНИЋ: Велики је изазов да у једној од најсиромашнијих општина, не само у Нишу него и у Републици, обезбедите неопходне услове за живот становника. Ја сам прихватио ову обавезу и при том све потенцијале општине усмерио ка пројектима који се финансирају из додатних извора, претежно фондова Европске уније. На овај начин, реализовано је или су у припреми нови инфраструктурни пројекти, који ће значајно утицати на квалитет живота грађана. У тој оперативности и доследности , мој лични узор је господин Александар Вучић, председник СНС-а и први потпредседник Владе Србије, који, својом неисцрпном енергијом, улива наду за боље сутра Србије.


ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА-НИШ
Бобан Џунић, дипломирани правник, адвокат, рођен је 1968. године. Правни факултет је завршио у Нишу. Има положен правосудни испит и специјализацију из области кривичног права (одбрана окривљених за извршење кривичних дела). Радну каријеру је почео у предузећу „Мултикомерц“ ДОО, које је основао, а од 1998. године ради као адвокат. Поседује Сертификат о посебним знањима из области права детета и престпуништва младих као и сертификат о посебним знањима из области права детета и кривично правној заштити малолетних лица. Рекреативно се бави спортом. Један је од оснивача Српске напредне странке у Нишу, председник Општинског одбора СНС Палилула-Ниш и члан Главног одбора СНС-а.